fallback

Байдън: Няма време за колебание по отношение на климата, опасност грози планетата

Да превърнем глобалните въглеродни пазари в реалност, призова Урсула фон дер Лайен

01.11.2021 | 23:12 Автор: Елеонора Танева

Страните трябва да плащат за въглеродните емисии, заяви в Глазгоу на глобалната среща на високо равнище за климата председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Трябва да постигнем съгласие за солидна рамка от правила, например, да превърнем глобалните въглеродни пазари в реалност. Да определим цена за въглерода, природата вече не може да плаща тази цена", каза Фон дер Лайен.

Участниците в КОП26 ще се опитат се споразумеят за правила за създаването на въглероден пазар по смисъла на Парижкото споразумение за климата - въпрос, който провокира спорове и доведе до неуспеха на срещата на ООН за климата през 2019 г.

Пред участниците в международната конференция американският президент Джо Байдън заяви, че няма повече време за колебаене по климатичния въпрос или за спорове за това каква опасност грози планетата ни.

"Глазгоу трябва да бъде началото на едно десетилетие на амбицията", заяви Байдън, цитиран от БТА.

Той допълни, че насред нарастващата катастрофа, произтичаща от все по-затоплящия се климат, има една невероятна възможност за разрешаването на проблемите, причинени от екстремното време, от намаляващите ресурси и от други пагубни въздействия на климатичните промени.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback