Какво показва разсекретеният доклад за Ковид-19 на САЩ?

Не е разработен като биологично оръжие, категорични са разузнавателните служби

30.10.2021 | 14:05 Редактор: Жаклина Иванова

Ковид-19 не е разработен като биологично оръжие. Естествен произход и лабораторно изтичане на вируса са двете най-вероятни хипотези. Това е изводът на американските разузнавателни агенции в публикуваната нова, по-пълна разсекретена версия на доклада за произхода на вируса.

Година и десет месеца след първия случай на коронавирус в Китай дойде и дълго чаканото заключение на американското разузнаване - а именно, че едва ли някога ще разберем истинския произход на вируса.

Естествен произход и лабораторно изтичане на вируса са двете хипотези. Но коя от двете е по-вероятна, тайните служби на САЩ не се наемат да кажат. Има сериозни разногласия и няма как само едната версия да се определи като основна. Но всички са категорични - не е разработен като биологично оръжие и властите в Пекин не са знаели за него.

Четири разузнавателни агенции смятат, че вирусът е предаден от животно на човек. Пета смята, че първият случай на заразен е след лабораторен инцидент в Уханския институт по вирусология. Китай вече определи доклада като политически фарс.

"Сътрудничеството на Китай най-вероятно ще бъде необходимо, за да се постигне окончателна оценка на произхода на Ковид-19", се посочва в доклада.

Пекин продължава да възпрепятства глобалното разследване, да се съпротивлява на споделянето на информация и да обвинява други държави. Учени напомнят, че при вируса на ТОРС, идентифициран през 2003 година, евентуалният произход е проследен до провинция Юнан в Китай през 2017 година.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Qanon
преди 2 години
Те все едно ще си признаят... Сигнализирай за неуместен коментар