Lufthansa отмени 600 полета заради стачка

Синдикатите обясниха протеста с липса на споразумение за увеличаване на заплатите на служителите.

27.03.2014 | 11:33 Редактор: Мариета Иванова
Lufthansa отмени 600 полета заради стачка

Lufthansa отмени над 600 полета планирани за днес заради стачка на наземния персонал, предаде Reuters. От синдиката Verdi мотивираха действията си с липсата на споразумение за повишаване на заплатите на служители и призоваха за организиране на протести на големите летища в Германия.

Сред засегнатите полети днес са предимно такива по вътрешните линии. Само във Франкфурт броят на стачкуващите е над 1400. Другите летища, които ще бъдат засегнати от подобни действия са Cologne-Bonn, Duesseldorf, Hamburg, Hanover, Stuttgart airports и Munich.

Освен Lufthansa  други авиокомпании не са отменили полетите си. Има обаче сериозно забавяне в обслужването на Air Berlin, TUIFly и Condor.

Стачката днес се очаква да продължи до 15 часа българско време.

Целта на синдикатите е да повиши натиска над правителството преди третия кръг преговори, свързани с възнагражденията в индустрията. Стачката е част от по-широк кръг действия, които предприемат служители в публичния сектор, в това число и такива в градския транспорт и тези в детските градини. Синдикатите настояват за увеличаване на заплатите с 3,5% плюс допълнителни 100 евро на месец за общо 2,1 млн. федерални и общински служители в публичния сектор.