Ето как се отразява продължителният Ковид-19 при децата

Увеличено е търсенето на помощ в сферата на психическото здраве, посочва специалист

29.10.2021 | 13:11 Редактор: Жаклина Иванова
Ето как се отразява продължителният Ковид-19 при децата

Децата и юношите могат също да имат продължителни симптоми след боледуване от SARS-CoV-2 инфекция, въпреки че това се среща по-рядко при тях.

Според проучване, публикувано в Lancet Children Adolescent Health, 4% от децата на възраст между 5 и 17 години, боледували от Ковид-19, имат продължителни симптоми 4 седмици след инфекцията.

Британската статистическа служба е публикувала по-успокоителни данни - между 12 и 16 седмици след инфекцията, 3,2% от децата между 2- и 11-годишна възраст и 3% между 12- и 16-годишна възраст са имали продължителни симптоми – температура, болки в главата и ставите, загуба на вкус и обоняние.

Според правителството на Израел, което е направило запитване към родителите на над 13 000 деца на възраст между 3- и 18-годишна възраст, заразени с Ковид-19, е установено, че при 1,8% от децата на възраст по-малка от 12 години и 4% от децата на възраст между 12 и 18 години са наблюдавани симптоми след повече от шест месеца след острата фаза на заболяването.

Проф. Ерик Гуедж, заедно с педиатри от болница Тимон, в Марсилия, е провел проучвания при 7 деца на възраст между 10 и 13 години, които са имали продължителни симптоми след повече от четири седмици след първите симптоми на Ковид-19 .

Сравнени са резултатите от образната диагностика на тези деца, с резултати на други пациенти от различни възрастови групи, включително и над 65 години, и се е установило, че резултатите са подобни на тези при възрастни с продължителен Ковид-19.

По-притеснителното в случая е увеличеното търсене на помощ в сферата на психическото здраве, което е свързано с ефектите от здравната криза, пояснява проф. Гуедж.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК