Проучване: Леснодостъпен антидепресант помага при лечението на Ковид-19

Ниската цена и широката разпространеност на флувоксамин го правят убедителна алтернатива на лечение, посочват медици

29.10.2021 | 10:30 Редактор: Жаклина Иванова
Проучване: Леснодостъпен антидепресант помага при лечението на Ковид-19

Леснодостъпен антидепресант помага при лечението на Ковид-19, според ново проучване, пишат Wall Street Journal и други медии.

Заразените с коронавирусната инфекция, които са приемали флувоксамин в хода на тяхното лечение, са били много по-малко застрашени от хоспитализация, отколкото тези, които не са приемали лекарството. Информацията идва от най-голямото клинично проучване, изучаващо ефекта на антидепресанта върху Ковид-19.

Флувоксамин принадлежи към клас антидепресанти, наречени селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин или SSRI. Обикновено се използва за лечение на обсесивно-компулсивно разстройство и се предписва и за депресия. Използван от десетилетия, флувоксаминът е доказано безопасен и струва около 4 долара, посочва един от водещите изследователи в проучването и професор по здравни науки в университета Макмастър в Хамилтън Едуард Милс.

Той поясни, че ниската цена и широката разпространеност на флувоксамин го правят убедителна алтернатива на други видове лечение на Ковид-19, включително терапия с моноклонални антитела, които са скъпи и изискват вливане. Друго лечение, експерименталното хапче молнупиравир на Merck & Co. и Ridgeback Biotherapeutics LP, ще струва на правителството на САЩ около $700 на курс в страната.

"И за бедните, и дори за богатите страни това е чудесен вариант", подчерта д-р Милс за флувоксамина.

Минали изследвания показват, че флувоксаминът има противовъзпалителни свойства, въпреки че учените все още не са сигурни как точно действа срещу Ковид -19, отбеляза медикът.

Лекарството може да помогне за притъпяване на безконтролното възпаление, което може да причини тежко заболяване при Ковид-19, изтъква той.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
5 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Всички вече имаме нужда от антидепресанти Сигнализирай за неуместен коментар