Кличко: Изходът от кризата в Украйна зависи от нейните приятели

Лидерът на партия „Удар” се срещна с британския премиер Дейвид Камерън.

27.03.2014 | 10:32 Редактор: Мариета Иванова
Кличко: Изходът от кризата в Украйна зависи от нейните приятели

Изходът от кризата в Украйна зависи от нейните приятели, заяви в Лондон лидерът на украинската партия „Удар” и  кандидат за президент Виталий Кличко. Той допълни, че Киев има нужда от икономическа, техническа и морална помощ.

Кличко се срещна с британския премиер Дейвид Камерън на Даунинг стрийт.  Малко преди разговорите Камерън предупреди, че Москва може да стане обект на по-големи санкции от Запада, насочени срещу енергийния сектор, търговията с оръжия и финансовите услуги.
На въпрос каква помощ точно търси Украйна, Кличко отговори, че Киев се надява на повече подкрепа.

„В момента нищо не се е променило. Русия продължава да атакува украински военни бази и работи за дестабилзиация на източната част на страната“, коментира лидерът на партия „Удар”. В Лондон Кличко още веднъж подчерта, че властите в Киев не признават референдума за анексирането на Крим, определяйки го като „противоконституционен”.

В същото време германският канцлер Ангела Меркел коментира, че не е готова да подкрепи икономически санкции срещу Москва.

Германия в момента е най-големият износител от ЕС за Русия. От налагане на икономически санкции би пострадал тежко автомобилният сектор на федералната република. Volkswagen, BMW и производителят на камиони MAN гледат на руския пазар изключително приоритетно. VW дори обяви намерение за допълнителни инвестиции в Източна Европа на стойност1,8 млрд. евро до 2018 г. От Opel, които миналата година продадоха 80 хил. автомобила в Русия, вече заявиха че усещат стреса от несигурността около рублата.