САЩ с ново правило: Чужденците, пристигащи по въздух, трябва да са ваксинирани

Пътниците е нужно да представят на авиокомпанията преди излитането и негативен резултат от тест

26.10.2021 | 16:26 Редактор: Жаклина Иванова
САЩ с ново правило: Чужденците, пристигащи по въздух, трябва да са ваксинирани

Американските власти обявиха нови правила за влизане с въздушен транспорт в САЩ, считано от 8 ноември 2021 година, като отпадат досегашните териториални ограничения, основани на престоя или преминаването на пътниците през определени държави в последните 14 дни.

По информация на посолството ни във Вашингтон всички чуждестранни граждани, които пристигат по въздух, ще е необходимо да бъдат напълно ваксинирани срещу Ковид-19 с ваксина, одобрена за постоянна или извънредна употреба от Агенцията по храни и лекарства на САЩ или от Световната здравна организация.

Към 25 октомври 2021 година този списък включва ваксините на: Pfizer/BioNTech, Moderna, Janssen/J&J, AstraZeneca, Covishield, BIBP/Sinopharm, Sinovac. Документът - доказателство за пълна ваксинация, трябва да бъде представен още преди качването на борда на самолета.

Пътниците ще трябва да представят на авиокомпанията преди излитането и негативен резултат от вид NAAT тест (вкл. PCR) или антигенен тест за наличие на вируса SARS-Cov-2, направен не повече от три дни преди първия полет.

Децата и младежите от 2- годишна до 18-годишна възраст са освободени от изискването за ваксинация, но не и от изискването за представяне на тест, съобщиха от МВнР.

Сред освободените от изискването за ваксинация са и притежателите на визи тип А-1, А-2, С-2, С-3, Е-1, G-1, G-2, G-3, G-4, от NATO-1 до NATO-4 и NATO-6, както и служителите на ООН. Те обаче ще следва да представят на авиокомпанията тест, направен до един ден преди полета, както и доказателства за насрочено тестване и за осигурено място на карантиниране (до излизането на резултата от теста) след пристигането в САЩ.

В случай че предвиждат престоят им в САЩ да надхвърли два месеца, ще са длъжни да представят и доказателства за насрочена в 60-дневен срок от пристигането им ваксинация срещу Ковид-19.  

Изключение от изискването за ваксинация има и за гражданите, които не могат да бъдат ваксинирани поради медицински противопоказания или идват от държави с обективен недостиг на ваксини, включени в списък на СЗО.

Гражданите на САЩ и постоянно пребиваващите чужденци, които не са ваксинирани, следва да представят на авиокомпанията негативен резултат от тест за наличие на вируса SARS-Cov-2, направен не повече от един ден преди първия полет.

Правилата за влизане през сухопътните граници в САЩ ще бъдат изменени с отделен акт.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК