Задържани са министри и правителствени служители в Судан

В столицата Хартум са прекъснати мобилните връзки и интернет

25.10.2021 | 08:47 Редактор: Теодора Патронова
Задържани са министри и правителствени служители в Судан

Военни задържаха най-малко петима висши правителствени служители в Судан. В столицата Хартум са прекъснати мобилните връзки и интернет.

Продемократична групировка призова суданците да излязат на улицата, за да се противопоставят на действията на военните, които вероятно извършват военен преврат.

Според телевизия "Ал Арабия" в Хартум не работят и стационарните телефони.

Преди няколко часа в Хартум започнаха арести. задържани са министри и членове на управляващия Суверенен съвет, губернатора на щата, в който се намира столицата. Съобщава се, че под домашен арест е и премиерът Абдала Хамдок. Армията е блокирала входовете към столицата.

От няколко седмици в Судан расте напрежението между гражданските и военните ръководители.

През септември бе направен опит за преврат, който раздели страната, засилвайки старото противопоставяне между консервативните ислямисти, които искат военно управление, и силите, свалили с масови протести бившия автократски лидер Омар Башир.

Суданската асоциация на професионалистите, основното продемократично обединение в страната, прикани гражданите да излязат на улицата, за да защитят страната от действията на военните, информира БТА.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК