Българите сме рискови за Германия, пътуваме при строги условия

Изисква се задължителен "зелен сертификат", алтернативата е 10-дневна карантина

24.10.2021 | 07:46 Редактор: Елеонора Танева
Българите сме рискови за Германия, пътуваме при строги условия

От днес България и Хърватия стават част от групата държави от ЕС, обявени за високорискови Ковид зони, реши германското правителство.

Това налага и нови мерки срещу пристигащите.

Всички влизащи в Германия от България ще трябва да попълнят дигитална форма за предварителна регистрация и да разполагат с получено потвърждение от https://www.einreiseanmeldung.de/#/. Всички влизащи в Германия е необходимо да представят Ковид сертификат, съобщиха от МВнР.

Сертификатът трябва да бъде качен на https://www.einreiseanmeldung.de. Пътуващите следва да използват индивидуалния линк, който са получили в потвърждението за направена дигитална предварителна регистрация (PDF документ).

В Германия като "зелен сертификат" се признават: сертификат след завършен ваксинационен цикъл, като от поставянето на последната доза да са изминали 14 дни; сертификат за преболедуване - положителен PCR тест, направен най-малко 28 дни и максимално 6 месеца преди влизането в Германия; отрицателен тест – признават се PCR, LAMP, TMA, като пробата трябва да е взета не повече от 72 часа преди влизане в Германия.

Може да бъде представен и антигенен тест, не по-стар от 24 часа, при престой в регион с висок риск. Не се признават тестовете за антитела. 

Всички граждани, които не са ваксинирани или не могат да докажат, че са преболедували коронавирусната инфекция в рамките на последните 6 месеца, подлежат на задължителна 10-дневна домашна карантина. Тя може да бъде прекратена след предоставяне на отрицателен PCR тест най-рано 5 дни след влизане в Германия. Резултатът трябва да се съхранява в продължение на 10 дни след теста.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Така е - рискови сме и това не е изненада! Сигнализирай за неуместен коментар