Обама иска промени в дейността на Агенцията за национална сигурност

Президентът на САЩ ще предложи подслушването да става само със специална заповед при съмнения за тероризъм

25.03.2014 | 10:14 Редактор: Мариета Иванова
Обама иска промени в дейността на Агенцията за национална сигурност

Американският президент Барак Обама ще ограничи действията на Агенцията за национална сигурност. Той ще предложи на конгресмените подслушването да става само със специална заповед и само при съмнения за тероризъм или други големи престъпления.

Дипломатическите отношения между Съединените щати и европейските им партньори бяха обтегнати, заради разкритията на бившия агент на ЦРУ Едуард Сноудън който заяви, че американските сили за сигурност са подслушвали Ангела Меркел и други високопоставени политици.

Обама е убеден, че разузнаването на страната ще продължи да действа на високо ниво, дори при одобрение на предложението от Американския Конгрес.

В момента в Агенцията за национална сигурност се съхраняват данни от милиони телефонни разговори, които могат да се използват при разследвания. В предвидените бъдещи промени телефонните компании ще трябва да предоставят информация и записи само при съмнения за тероризъм или други големи престъпления.

Според високопоставени представители на Агенцията по национална сигурност най-важното нещо е да се върне доверието на хората и да се уверят обикновените граждани, че те не са подслушвани и личните им разговори не са масово записвани. Новото предложение на Обама идва след огромния международен скандал, който избухна между Съединените щати от една страна и Германия, Великобритания и Франция, от друга.