Изчезналият самолет Boeing 777 се разбил в Индийския океан, заяви премиерът на Малайзия

Предполага се, че няма оцелели.

24.03.2014 | 17:50 Редактор: Мариета Иванова
Изчезналият самолет Boeing 777 се разбил в Индийския океан, заяви премиерът на Малайзия

Новите данни показват, че изчезналият малайзийски самолет Боинг 777 се е разбил в южната част на Индийския океан, съобщи премиерът на Малайзия Наджиб Разак, цитиран от РИА Новости.

„Основавайки се на данните от нов анализ, експертите стигнаха до заключението, че Боинг 777 е летял по южния коридор и последното му местонахождение е определено в центъра на Индийския океан западно от австралийския град Пърт. Това е отдалечено място, далеч от възможните места за кацане. Така съм принуден да съобщя, че самолетът е приключил своя път в южната част на Индийския океан“, заяви Разак.
По думите на Наджиб Разак огласената от него информация е била получена не в резултат на анализ на открити отломки, а с помощта на спътници на международната компания за сателитни телекомуникации Inmarsat. Представители на британското бюро за разследване на авиоинциденти са съобщили на Разак, че анализирайки спътниковите данни съвместно с Inmarsat, са стигнали до извода, че самолетът е летял по т.нар. южен коридор и е паднал в южната част на Индийския океан, уточнява Интерфакс.

Властите в Малайзия потвърдиха също така, че някой на борда на самолета преднамерено е променил посоката на полета един час след излитането – летящият за Пекин самолет е направил завой на запад, в посока към Индийския океан.
Разак каза, че вече е информирал роднините на пътниците и помоли да бъде уважено тяхното право на личен живот.

По-рано за заключението за разбиването на самолета съобщиха Малайзийските авиолинии, предаде телевизия Sky News, като се позова на изявление на авиокомпанията.

Предполага се, че никой от намиралите се на борда на самолета не е оцелял.

Самолетът, който излетя от Куала Лумпур за Пекин с 227 пътници и 12 членове на екипажа, изчезна от екраните на радарите на гражданските авиодиспечери през нощта срещу 8 март, без да подаде какъвто и да е сигнал за технически или други проблеми на борда.
В момента на последния контакт той се е намирал на 220 км от източното крайбрежие на Малайзия.