Делта вариантът попари сметките за стадния имунитет във Великобритания

През лятото се считаше, че 90% от населението над 16 г. има антитела

22.10.2021 | 17:05 Редактор: Елеонора Танева
Делта вариантът попари сметките за стадния имунитет във Великобритания

През лятото Великобритания премахна повечето ограничения заради Ковид-19, разчитайки, че имунитетът от ваксинациите и преболедуването ще задържи вируса под контрол.

Три месеца по-късно британският опит показва, че заради силно заразния Делта вариант на коронавируса стадният имунитет е непостижим. Заразените и смъртните случаи от Ковид-19 нараснаха през последните седмици с приближаването на зимата.

Изводът: Да се разчита на имунитет, който е несъвършен и намалява с времето, не гарантира бърза победа над делта варианта, пише The Wall Street Journal.

През седмицата правителството отново заложи на стратегията си с ваксините като своя основна защита. И не предвижда да въвежда други мерки като задължително носене на маски и "зелени сертификати".

Когато правителството сложи край на задължителното носене на маски и социалното дистанциране в Англия на 19 юли, ранното пускане на ваксина, съчетано с високите нива на разпространяване на коронавируса по-рано по време на пандемията, означаваше, че Великобритания има привидно високо ниво на имунитет, пише investor.bg.

През лятото имаше изчисления, че около 90% от хората на 16 и повече години имат антитела срещу вируса - или от ваксинация, или от преболедуване.

Сега новите случаи са двойно повече от лятото.

В опит да подкрепи имунитета Великобритания започна да предлага бустерни дози на хората над 50 години и на тези с определени здравословни проблеми от миналия месец.

Ежедневните смъртни случаи от Ковид-19 са средно около 2 на милион. За сравнение - у нас те са 15,5 на милион население.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК