Индия постави милиардната си доза срещу Ковид-19

Близо три четвърти от пълнолетното население на страната с 1,3 милиарда жители са получили поне по една доза

21.10.2021 | 21:29 Редактор: Искра Ангелова
Индия постави милиардната си доза срещу Ковид-19

В Индия днес беше поставена милиардната доза ваксина срещу Ковид-19. Това съобщи здравното министерство шест месеца след експлозивен скок в броя на случаите, породил тревоги за състоянието на здравеопазването в страната, предаде Франс прес.

Според правителството близо три четвърти от пълнолетното население на страната с 1,3 милиарда жители са получили поне по една доза, а около 30 на сто са ваксинирани изцяло.

Премиерът Нарендра Моди благодари на здравните специалисти. По гарите и летищата бяха огласени специални изявления, а паметниците в страната бяха осветени в националните цветове, за да се отбележи този важен етап от борбата с болестта.

За да се приветства събитието, здравният министър Мансух Мандавия се очаква да представи в Червената крепост - исторически обект в Делхи, нова песен, изпълнена от певеца Кайлаш Хер, и аудиовизуална продукция.

"Поздрави на Индия! Ето резултата от компетентното управление на визионера премиер Моди", написа той в Twitter, цитиран от БТА.

В Червената крепост ще бъде издигнато и най-голямото в страната национално знаме, което тежи около 1400 килограма, информира ТАСС.

"Поставяме по около 700 ваксини в секунда", заяви по телевизия Ен Ди Ти Ви д-р Р. С. Шарма, шеф на Националното управление по здравеопазването.

Индия е втората държава, поставила един милиард дози ваксина, след Китай, където са инжектирани вече над 2,3 милиарда според Пекин.

Износът на ваксини, преустановен в началото на годината, временно е подновен. След вдигането на повечето ограничения тълпи индийци успяха този месец за пръв път от две години да участват в тържества по повод редица големи религиозни празници. Това обаче породи тревоги от идване на нова епидемична вълна и правителството насърчи жителите на страната да си поставят по още една доза ваксина.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК