САЩ са загрижени: Китай е провел две изпитания на хиперзвукови оръжия

Летателният апарат е способен да носи ядрено оръжие

21.10.2021 | 10:52 Редактор: Теодора Патронова
САЩ са загрижени: Китай е провел две изпитания на хиперзвукови оръжия

По данни на британския вестник "The Financial Times" през лятото китайските военни са провели две изпитания на хиперзвукови оръжия. Става въпрос за планиращ хиперзвуков летателен апарат (GLA), способен да носи ядрено оръжие, пояснява изданието.

По-рано изданието съобщи за тест, извършен на 13 август. Сега, според "The Financial Times", позовавайки се на четирима източника, запознати с оценките на американското разузнаване, става известно за провеждането на друг тест на GLA на 27 юли. Първият, според информирани, буквално е "смаял" разузнаването на Пентагона и САЩ, тъй като Китай е успял да демонстрира напълно нови възможности в областта на оръжията, които военните на Вашингтон не притежават.

В сряда държавният глава на САЩ Джо Байдън заяви, че е загрижен за хиперзвуковите ракети, които Китай тества, но не коментира нищо повече. От своя страна прессекретарят на Белия дом Джен Псаки отказа да говори директно за докладите за тестовете на Китай на хиперзвукова ракета, но отбеляза, че като цяло въпросът за новото оръжие на Пекин е повдигнат от Вашингтон по дипломатически канали, съобщи "Фокус"

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
САЩ са винаги загрижени... Сигнализирай за неуместен коментар