ЕС с още мерки срещу Москва - санкции срещу нови 12 души

Съюзът обаче се въздържа от икономически санкции срещу Русия

21.03.2014 | 10:25 Редактор: Ралица Пейчева
ЕС с още мерки срещу Москва - санкции срещу нови 12 души

Европейският съюз няма да налага на Русия търговски и икономически санкции заради анексирането на Крим. Това е резултатът от продължилите до късно снощи в Брюксел разговори между лидерите на страните членки.

Европейският съюз наложи замразяване на авоари и забрани за пътуване на още 12 лица, свързани с анексирането на Крим от Русия, и предупреди, че срещу Москва може да бъдат предприети допълнителни икономически мерки, ако ситуацията в Украйна се влоши, предадоха световните агенции.

Президентът на ЕС Херман ван Ромпой заяви, че ЕС също така е решил да отмени планираната за юни среща на върха с Русия.

По думите му санкциите не са замислени като отмъщение, а имат за цел да спрат руските действия в Украйна.

"Ние виждаме, че сянката на санкциите вече оказва въздействие върху руския инвестиционен климат", каза Ван Ромпой след първия ден на срещата на върха на ЕС в Брюксел. С включването на още 12 души в списъка със санкционираните лица техният брой достигна 33.

Според Ван Ромпой новите имена в списъка ще станат известни след публикуването им в Официалния вестник на ЕС.
По думите му сред тях има руски служители от висок ранг. Ван Ромпой заяви, че лидерите на ЕС са се споразумели да поискат от Европейската комисия да подготви оценка на възможното влияние от широки икономически санкции срещу Русия.

ЕС също така може да изпрати наблюдателска мисия в Украйна, ако Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) не успее да изпрати своя мисия.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че ЕС засега не е взел решение за практически търговски и икономически санкции по отношение на Русия, пише БТА.

"Еврокомисията вече започна подготовка за възможни санкции в широк спектър от направления. Обсъждаме всички икономически направления. Засега не сме достигнали договореност за конкретни мерки от икономически характер по отношение на Русия", каза той.

По думите му няма точно определен срок за съгласуване на подобни мерки.