Посланикът на Франция: Целта ни е силна Европа по време на пандемия

"Едно от най-големите предизвикателства сега е влиянието на Ковид-19 върху образованието", посочи Флоранс Робин

15.10.2021 | 19:55 Редактор: Жаклина Иванова

Силна Европа и икономически стабилна в условията на глобална пандемия. Това ще е сред основните приоритети на Франция при поемането на председателството на Съвета на Европейския съюз от 1 януари.

Едно от най-големите предизвикателства сега е влиянието на Ковид-19 върху образованието, призна посланикът на Франция в България Нейно превъзходителство Флоранс Робин пред Bulgaria ON AIR.

"Не можем да оставим младите хора толкова дълго време далеч от училище", уточни тя.

За това в родината ѝ допринася ваксинационната кампания.

"Не мога да давам съвети на България, която е суверенна и автономна и определя своята политика. Това, което обаче констатирам е, че ваксинационната кампания, която се води във Франция позволи да се постигне този висок процент на ваксинирани - 85% от населението", изтъкна тя.

"Всеки трябва да вземе своята индивидуална отговорност, но разбира се и колективна, за да запази живота на другите", обясни посланикът на Франция.

Сред големите амбиции на Париж е Планът Франция 2030, с който се цели страната да стане лидер в производството на зелен водород.

"Искаме да сме по–автономни и да се обърнем към технологиите на бъдещето, да се отдаде внимание на околната среда. Амбицията е създаване на водородна енергия, на първия нисковъглероден самолет", коментира тя.

А относно предстоящото председателство на Съвета на ЕС, Франция ще се стреми към една силна Европа. Посланик Робин следи и обстановката в България.

"Това, което виждам, е едно истинско желание на българския народ да се придвижи още повече към демокрацията, върховенството на закона, свободата на медиите", добави тя.

Категорична е, че Франция и България имат една дълга и красива история, която са изградили заедно.

"Историята между България и Франция датира отдавна. Тя не започва преди 30 години. Но аз много държа на тази годишнина, за да изразим благодарност към българския народ", каза посланикът на Франция.

Флоранс Робин изминава дългия път от човек на науката до дипломат и споделя, че има много общо между науката и дипломацията.

"Това е любопитството. При мен преходът беше много лесен. За мен е голям късмет, че съм в България - една страна, която не познавах добре. И ако мога малко да допринеса за това моите съграждани да опознаят и оценят България, ще съм успяла да завърша една малка част от моята мисия", сподели тя.

Освен от науката и дипломацията, Флоранс Робин е пленена и от операта. Признава, че среща много топли хора у нас и е пленена от красотата на България.

"Влюбих се в Родопите. Има толкова красиви места. Това е една страна, в която има и море и планини. И успях да убедя някои мои приятели французи да прекарат почивката си в България. Те са много учудени от това, което откриха – страна с богата история, културно и археологическо наследство", призна посланикът на Франция.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК