Сблъсъци между християни и шиити разтърсиха Ливан, мнозина ги е страх от война

Поне шестима са загиналите при последните размирици

15.10.2021 | 20:22 Редактор: Жаклина Иванова
Сблъсъци между християни и шиити разтърсиха Ливан, мнозина ги е страх от война

Поне шестима са загиналите при последните сблъсъци между християни и шиити в Бейрут. Мнозина се опасяват от нова гражданска война, измъчените хора търсят "спасение" в наркотиците, които са по-евтини от лекарствата.

Още сутринта беше ясно, че протестът на "Хизбула" пред Съдебната палата в Бейрут няма да завърши добре. Знамена, лозунги, вдигнати юмруци. А около тях - военни. След което започна стрелбата.

Съдебната палата се намира в християнската част на ливанската столица. Улиците около нея бяха блокирани от десетки военни машини, позиции заеха и джипове с картечници. Войниците от ливанската армия обаче не нападат, а по-скоро наблюдават какво се случва по улиците като любопитни зрители.

На пръв поглед конфликтът в Бейрут ескалира заради една спорна политическа личност. Става въпрос за съдия Тарек Битар, който разследва причините за опустошителната експлозия, разрушила пристанището на Бейрут и големи части от ливанската столица през август 2020-а година. Именно Битар повдигна въпроса за ролята на "Хизбула".

Съдията е християнин и е подкрепян от християнски групи и политици в Ливан. "Хизбула" пък е най-влиятелната шиитска военизирана организация в разединената страна. Нейните представители не желаят да се окажат на подсъдимата скамейка и настояват за отвода на Битар. Затова и последователите на "Хизбула" излязоха на протест пред Съдебната палата.

"Досега има един загинал и няколко ранени", казва репортерът от иранската телевизия Мириам Салех. В крайна сметка загиват шест души, а ранените са 23-ма. Престрелките продължават с часове и колкото по-тежки са сблъсъците, толкова по-дълбоко и по-ясно се вижда бездната, която се отваря, пише DW.

Под повърхността в Ливан се възраждат добре познати конфликти и проблеми: християни срещу мюсюлмани, политически вражди, провал на управлението и безпрецедентна икономическа криза, която лишава хората от най-основни стоки. Всичко това напомня за ливанската гражданска война, която продължи 15 години и отне живота на 150 000 души. Историята не трябва да се повтаря, но споменът за нея не напуска ливанците.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК