Естествен подбор: Неваксинираните жени ще раждат по-малко деца?

Това вече се е случвало в миналото, обясни Анча Баранова

15.10.2021 | 09:12 Редактор: Здравко Черкезов
Естествен подбор: Неваксинираните жени ще раждат по-малко деца?

Вирусологът Анча Баранова в интервю за lenta.ru каза, че най-лошата последица от пандемията Ковид-19 ще бъде промяната в човешкия геном.

"От гледна точка на еволюцията най-лошото, което може да се случи, е промяната в естествения подбор на човечеството. Най-чувствителните генотипове просто ще се възпроизвеждат по-малко – не казвам, че ще изчезнат", поясни Баранова.

Тя даде следния пример: неваксинирана жена, която боледува от Ковид-19 два пъти годишно, ще ражда по-малко деца, отколкото жена с естествена резистентност към него, която е допълнително ваксинирана. Този модел ще доведе до факта, че средно човешката популация ще стане по-устойчива на Ковид-19, подчертава ученият.

В същото време Баранова обясни, че това вече се е случвало в миналото.

"Например на повечето европейци често липсват гени, които произвеждат един от интерфероните на семейство Ламбда. А повечето африканци ги имат. Има хипотеза, че това се дължи на някакъв древен коронавирус, разпространил се сред нашите предци и убил много от тях.

Тези, които са имали такива хиперактивни интерферони, са преживели цитокинова буря и са загинали. А тези, които не са имали тези гени, са успели да се възстановят. За няколко поколения честотите на гените са се променили и тези без интерферон са станали по-често срещани в популацията“, каза Баранова.

Тя добави, че дори без ваксини и лекарства, генетичната структура на човечеството ще се промени след две до три поколения, след което коронавирусът вече няма да влияе толкова силно върху живота на хората, предаде БГНЕС.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
6 rate up comment rate down comment 0
Лили
преди 2 години
1
5 rate up comment rate down comment 2
Алегра
преди 2 години
Тази говори глупости..Всъщност е точно обратното.... Сигнализирай за неуместен коментар