МВнР: Унищожени са български военни гробища на територията на РСМ

Държавата ни от години провежда политика по издирването и възстановяването им, посочиха от външното ни министерство

14.10.2021 | 20:21 Редактор: Жаклина Иванова
МВнР: Унищожени са български военни гробища на територията на РСМ

България отдава голямо значение на въпроса за опазване на българското културно-историческо наследство и на българските военни гробища в Република Северна Македония. Държавата ни от години провежда политика по издирване и възстановяване на българските военните гробища и паметници в Република Северна Македония, посочиха от МВнР.

В основната си част те се намират в много тежко състояние в резултат на провежданата в миналото последователна политика на дебългаризация на територията на днешна Република Северна Македония.

"Обръщали сме се многократно за съдействие към властите в Скопие, които знаят, че това е един от болните за България въпроси. Призиви към властите в Република Северна Македония за съдействие по издирване, възстановяване и опазване на българските военни гробища бяха отправени и в единодушно приетата на 10 октомври 2019 г. Декларация на 44-ото Народно събрание", се уточнява в съобщение на външното ни министерство.

"Ето защо информацията за унищожаване на две български военни гробища на територията на Република Северна Македония, подадена ни от Фондация "Македония", се приема много сериозно и Министерството на външните работи на Република България работи активно за изясняване на фактите и предприемане на съответните действия. Почитането на паметта на загиналите е общочовешки въпрос и подходът към него е знак за степента на възприемане на европейските ценности", алармират от МВнР.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК