Нападателят в Норвегия е приел исляма, вероятно се е радикализирал

37-годишният нападател е заловен, оказал е съпротива при ареста

14.10.2021 | 13:43 Редактор: Тодор Петров

Петима души бяха убити, други двама - ранени, при смъртоносна атака с лък в Норвегия. Нападателят е арестуван, а от полицията съобщиха, че той е приел исляма и може да се радикализирал.

Maлко след 18 часа местно време е получен сигнал за нападение с лък и стрели в супермаркет в град Кьонгсберг, югозападно от столицата Осло. Единият от ранените е полицай, който в този момент пазарувал в магазина. След това първо нападение нападателят избягал, наложило се полицията да блокира няколко района на града. Той е датски гражданин на 37 години, който живее в Конгсберг. 

При залавянето му заподозреният е оказал съпротива, но няма ранени полицаи, съобщиха властите. Силите за сигурност изпълниха улиците на града. Те носеха и оръжие след специална заповед, тъй като полицията в страната обикновено не е въоръжена. 

Атаката дойде в последния ден на сегашното правителство. 

"Разбирам колко много хора се страхуват, но е важно да се знае, че полицията работи и всичко е под контрол", заяви министър-председателят на Норвегия Ерна Солберг. 

Ще се проверява и дали има връзка между жертвите и нападателя. Това е най-масовата атака в страната след нападението от Андерс Брейвик, който уби 77 души.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
R
преди 2 години
А този гражданин на Дания, къде е роден?Явно споделя културните особености на "мирната религия".Напълниха Европа с такива твари, милиони джихадисти изпратени с мисията да тероризират местното население. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Пешо от Нови хан
преди 2 години
Ега ти, разбил си е живота на 37год. За какво и за кого? Сигнализирай за неуместен коментар