Напрежението между САЩ и Испания ескалира заради Деня на Колумб

Честванията на празника минаха под знака на призиви за извинение от страна на Кралството за последиците от колониализма

13.10.2021 | 19:26 Редактор: Жаклина Иванова

Напрежение между Съединените щати и Испания заради Деня на Колумб. Честванията на празника, посветен на откриването на Америка, минаха под знака на призиви за извинение от страна на Кралството за последиците от колониализма.

Тъмната страна на колониализма се превърна в акцент на тазгодишните чествания на Деня на Колумб в Съединените щати. В посланието си за празника, президентът Джо Байдън заяви, че пристигането на изследователя е довело до "вълна от разрушения" за коренното население на Америка. В същия дух се обърна към нацията и вицепрезидентът Камала Харис.

"Тези изследователи донесоха вълна от опустошение за племенните народи. Откраднали са земи, извършвали са насилствени актове и са разпространявали заразни болести. Не трябва да избягваме това срамно минало, а да насочим светлините към него", отбеляза тя.

Осъдително отношение показаха и част от латиноамериканските държави, за които 12 октомври и европейските мореплаватели са синоним на геноцид. В Мексико Сити статуя на индианка ще бъде поставена на мястото, където доскоро се издигаше монумент на Христофор Колумб. Венецуела пък настоя за извинение.

"Присъединяваме се към гласовете, които се надигат в Америка, с искане от краля на Испания да размисли и да се извини на Латинска Америка и Карибите за 300-годишния геноцид срещу коренното население", подчерта президентът Венецуела на Николас Мадуро.

Отговор от испанския крал, който по традиция присъства на военен парад по случай националния празник, не дойде. Коментар в защита на испанската колониална епоха направиха от консервативната Народна партия.

"Трябва ли Кралство Испания да се извинява, защото преди пет века е открило Новия свят, уважавало е онези, които са били там, създало е университети, просперирало е и е построило цели градове? Не мисля, че е така", посочи Пабло Касадо.

Лидерът на крайнодясната партия "Вокс" отиде по-далеч и определи Байдън като "жалък". Той добави, че президентът е атакувал най-големия шедьовър на испанското завоевание - евангелизацията.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК