Крим подписа договор за присъединяването си към Руската федерация

Това се случи веднага след речта на Владимир Путин пред Федералното събрание на Русия

18.03.2014 | 18:02 Редактор: Елена Кирилова
Крим подписа договор за присъединяването си към Руската федерация

Руският президент Владимир Путин и кримските лидери подписаха договора за присъединяването на полуострова към състава на Руската федерация.

Това се случи веднага след края на речта на руския държавен глава пред Федералното събрание на Русия във връзка с референдума в Крим. Путин заяви, че Крим е бил неотменна част от Русия и остава такава.

Държавният глава не пропусна да спомене, че през 1954 г. Крим е бил прехвърлен на Украйна заедно със Севастопол по инициатива на Никита Хрушчов. Путин разкритикува това решение и заяви, че то не е било в съответствие с конституционните норми.

В изявлението си той посочи, че не планира завземането на други територии на Украйна. Путин акцентира върху това, че отношенията с Украйна са главни за Москва, ето защо те не бива да стават заложник на спорове.

“Без да преувеличавам заявявам, че отношенията ни с братска Украйна за нас са били, ще останат и винаги ще бъдат най-важните и най-ключовите”, подчерта той. Владимир Путин изтъкна, че Москва не иска Украйна да бъде разделяна и заяви, че не бива да се вярва на онези, които се опитват да плашат с Русия.

Руският държавен глава обяви, че според него западните страни са преминали червената граница и са се държали изключително грубо и безотговорно. Президентът призова запада да спре с истериите и да признае, че Русия има национални интереси и те трябва да бъдат уважавани.

Какво друго сподели Путин в речта си вижте във видеото!