Air Canada спира временно полетите си от и до Каракас

Ескалиращото напрежение във Венецуела се оказа сериозен проблем за международните авиопревозвачи

18.03.2014 | 12:37 Редактор: Елена Кирилова
Air Canada спира временно полетите си от и до Каракас

Продължаващитe антиправителствени протести и нарастващото напрежение във Венецуела доведоха до хаос във въздушния транспорт. От съображения за сигурност авиокомпанията Air Canada спря полетите си от и за латиноамериканската държава, предаде BBC.

Превозвачът обяви, че не може да гарантира безопасността на своите пътници поради ескалиращото недоволство във Венецуела. Ето защо реши, че е най-добре да спре полетите си от и за столицата Каракас до второ нареждане.

По време на сблъсъците във Венецуела бяха убити 29 души. Демонстрациите продължават вече шест седмици и са породени от високата инфлация и престъпността в страната.

На фона на ескалиращото напрежение и наложения контрол върху чуждестранната валута няколко международни авиопревозвача намалиха дейността си в латиноамериканската държава. Според международните авиокомпании правителството им дължи повече от 3 млрд. долара.

По думите на президента Николас Мадуро авиопревозвачите, които намаляват операциите си във Венецуела, ще се изправят пред сериозни мерки. Той заяви, че тези, които напуснат венецуелския пазар, повече няма да се върнат в него, докато това правителство е на власт.

Според Мадуро безредиците в страната са били разпалени от десни групи, подкрепяни от САЩ, а всичко това е част от заговор за преврат.

Строгият контрол върху чуждестранната валута във Венецуела беше наложен първо пред 2003 г. след безредици, които доведоха до временното сваляне от власт на Уго Чавес. Очаква се правителството да избегне изтичането на капитали, но икономическата криза от последните няколко години доведе до недостиг на чуждестранна валута.

Само преди няколко месеца властта във Венецуела въведе още по-строг контрол върху обмяната на валута.

Повече по темата вижте във видеото!