Путин призна Крим за суверенна държава

Руският президент подписа указ, с което даде зелена светлина за присъединяване на територията към Руската федерация

18.03.2014 | 10:13 Редактор: Елена Кирилова
Путин призна Крим за суверенна държава

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който Русия признава Крим за суверенна държава. С този ход държавният глава на практика даде зелена светлина за присъединяването на територията към границите на Руската федерация.

На официалния уебсайт на Кремъл е цитиран документът, според който се признава "Република Крим... като суверенна и независима държава", пише AFP.

В рамките на днешния ден Путин ще направи специално обръщение към руския парламент и се очаква да разкрие какви са плановете на Москва, свързани с Крим. Русия вече предложи да бъде създадена международна група за помощ на Украйна, въпреки че този проект едва ли ще бъде приет от Запада.

Предстои съобразяването на редица детайли, свързани със смяната на валутата в Крим, тъй като до края на март се очаква регионът да започне да ползва руската рубла.

Президентът на Украйна Олександър Турчинов отново заяви, че Киев има желание за преговори, но Москва разчита предимно на агресия.

От своя страна, САЩ заявиха, че не изключват възможността да бъдат наложени санкции срещу самия Владимир Путин. Вашингтон разглежда украинската молба за военна помощ, разкри говорителят на Белия дом Джей Карни, но подчерта, че Америка разчита на дипломацията за решаване на конфликта.

Междувременно американският финансов министър Джак Лю отправи заплаха, че президентската администрация е готова да предприеме и други действия, ако е необходимо.

Япония също обяви санкции срещу Русия. Азиатската страна смята да замрази преговорите за взаимни инвестиции с Москва. Освен това са спрени и преговорите за облекчаване на визитите на руски граждани, които пътуват за Япония. Японското външно министерство заяви, че не смята референдума в Крим за легитимен и призова Москва да не анексира автономната република.

В Украйна пък започна сформирането на нова армия. Решението е породено от факта, че новата власт обяви съществуващата армия за неефективна и слаба. Така към редиците на военните ще се присъединят няколко хиляди доброволци, които вече са започнали военнообучение. Украйна разполага едва с 6000 добре подготвени бойци, обяви правителството.

Повече за случващото се в Украйна вижте във видеото!