Огромен пожар в съоръжения за съхранение на гориво в Ливан (ВИДЕО+СНИМКИ)

Армията затвори пътища, водещи до съоръженията, включително главната магистрала

11.10.2021 | 12:23 Редактор: Искра Ангелова

Пожар избухна в ключови съоръжения за съхранение на гориво в южен Ливан, съобщиха АФП и Националната информационна агенция, което предизвика тревога, докато страната се бори с ужасен недостиг на въглеводород.

"Голям пожар избухна в един от резервоарите в съоръженията в Захрани, съдържащи петрол, на около седем километра южно от крайбрежния град Саида", съобщи Националната агенция. "Причината все още не е известна."

Няма непосредствен доклад за жертви в съоръженията на около 50 километра южно от Бейрут.

Lebanon2

Изображения показват пламъци над горещия резервоар и огромни облаци тъмен дим, издигащи се към небето.

Армията затвори пътища, водещи до съоръженията, включително главната магистрала, свързваща Бейрут с юга на страната, и отцепи района. Пожарни коли работят, за да потушат огъня и да предотвратят достигането му до близките резервоари.

Съоръженията в Захрани включват и едноименната електроцентрала и осигуряват 15% от горивото в страната, информира БГНЕС.

Средиземноморската нация се бори с една от най-тежките икономически кризи на планетата от 1850-та година и през последните месеци се мъчи да внесе достатъчно гориво за своите електроцентрали. През последните месеци ливанците получават само един или два часа държавна електроенергия на ден.

Lebanon1

Пожарът възникна, след като електрическата мрежа прекъсна работа в събота. Това прекъсване дойде, след като две ключови електроцентрали, включително тази в Захрани, останаха без гориво. До неделя постъпиха ограничени доставки, след като армията предостави газ.

Повечето ливанци не забелязаха значителна промяна в ежедневието си по време на прекъсването, тъй като тези, които могат да си го позволят, вече са се абонирали за частни генератори. Бензинът обаче е в недостиг, което принуждава шофьорите да чакат на опашки с часове пред бензиностанциите, за да напълнят резервоарите си.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК