Австрия е на ръба на политическа криза

"Моята страна е по-важна за мен от мен самия", каза бившият канцлер Себастиан Курц, след като подаде оставка

10.10.2021 | 14:30 Редактор: Георги Донков

Политическата криза в Австрия се задълбочава, след като канцлерът на страната Себастиан Курц подаде оставка след обвинения в корупция. Разследването срещу него доведе коалиционното правителство в Австрия правителство до ръба на пропастта. Себастиан Курц е обвинен, че е използвал държавни пари, за да си осигури положителен медиен образ в известен австрийски таблоид. Малко след началото на разследването той подаде оставка и обяви външния министър  Александер Шаленберг за свой наследник. 

"През последните дни стана ясно, че срещу мен има обвинения в престъпления. Тези обвинения датират от 2016 година. Те не са истина и аз ще успея да изясня този въпрос", каза Курц. 

Курц обаче не смята да напуска политиката, а дори напротив - възнамерява да остане лидер на Австрийската народна партия и да стане председател на парламентарната ѝ група. Лидерът на коалиционния партньор на Курц - партията на Зелените заяви, че е готов да работи с Шаленберг. Зелените вече започнаха преговори с опозиционни партии, които заплашват да поискат вот на недоверие на канцлера следващата седмица. 

"Моята страна е по-важна за мен от мен самия. Това, от което се нуждаем сега, са стабилни условия. Така че, за да се разреши патовата ситуация, бих искал да осигуря място за предотвратяване на хаоса и осигуряване на стабилност", каза още бившият канцлер на алпийската страна. 

Прокуратурата в Австрия започна разследване в четвъртък срещу Курц и още девет политици. Обвиненията срещу тях са в злоупотреби, корупция и даване на подкупи. Те са за периода между 2016 и 2018 година, когато се подозира, че средства на финансовото министерство са били използвани за манипулиране на социологически проучвания в полза на Австрийската народна партия, които след това са били публикувани във вестник.

Вижте още в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Kurz
преди 2 години
***, дето никой го не ще. Само шепа БГ мунчовисти, руските служби, олигарсите и далавераджиите с ***... !!! Сигнализирай за неуместен коментар