Разследват Себастиан Курц за корупционни схеми

Претърсвания е имало и срещу негови служители

07.10.2021 | 08:44 Редактор: Искра Ангелова
Разследват Себастиан Курц за корупционни схеми

Австрийският канцлер Себастиан Курц е разследван заради твърдения, че държавни пари са били използвани в корупционна сделка, за да се осигури положително отразяване в таблоиден вестник, съобщиха прокурорите.

Те заявиха, че "Курц и девет други заподозрени, както и три организации" се разследват по различни корупционни престъпления, свързани с аферата.

Управляващата Австрийска народна партия (АНП) съобщи по-рано, че в сряда сутринта е била обект на обиски от страна на прокуратурата, а местните медии съобщиха, че сред претърсените офиси са били и тези в канцлерството.

Заместник-генералният секретар на АНП Габи Шварц потвърди действията на прокурорите, но не потвърди кой е разследван, като каза само, че обиските са били "за показ" и че "обвиненията са изградени върху събития, които датират отпреди пет години".

Според вестник "Ди Пресе" обиски са били извършени и в канцлерството и са били насочени срещу няколко служители на канцлера от АНП Себастиан Курц, информира БГНЕС.

Вестникът съобщава, че обиските са свързани с евентуални корупционни престъпления при публикуването на реклами и проучвания на общественото мнение във вестник "Остерайх".

Курц започна втория си мандат като канцлер през януари 2020 г. начело на коалиция със Зелената партия. Предишното му правителство, коалиция с крайнодясната Партия на свободата (ПС), се разпадна през май 2019 г. заради т.нар. корупционен скандал "Ибиса-гейт".

След като бившият ръководител на ПС Хайнц-Кристиан Щрахе беше заснет с камера да предлага обществени поръчки в замяна на помощ за партийната кампания, следователите започнаха няколко мащабни разследвания на предполагаемата корупция в австрийската политика.

Някои от тях бяха насочени към високопоставени фигури от АНП, включително Блюмел. Самият Курц бе разследван по подозрение, че е направил неверни изявления пред парламентарна комисия по корупция, въпреки че не му бе повдигнато обвинение.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК