Обама и Путин са обсъдили референдума в Крим

Държавните глави са провели спешен телефонен разговор

17.03.2014 | 12:58 Редактор: Елена Кирилова
Обама и Путин са обсъдили референдума в Крим

Лидерите на САЩ и Русия проведоха спешен телефонен разговор във връзка с референдума в Крим. Барак Обама и Владимир Путин се обединиха около мнението, че дипломацията и преговорите в Украйна трябва да продължат.

Американският държавен глава заяви, че веднага е реагирал на случилото се на полуострова като е провел разговор със своя руски колега. Официалните съобщения на двете страни за срещата се оказаха изключително противоречиви.

Според представителите на Кремъл президентите са се съгласили да потърсят начин да стабилизират Украйна. В руското съобщение се посочва още, че Путин е изтъкнал факта, че новото правителство не е успяло да се справи с новата вълна от насилие, която е била предизвикана от ултранационалистите.

Според Белия дом Барак Обама е заявил, че западът се обединява около позицията, че референдумът е нелегален и резултатите от него не трябва да се признават. Освен това държавният глава е призовал Москва да подкрепи бъдещата международна мисия, която да се проведе в източната част на Украйна.

Брюксел също смята, че вотът е незаконен и нелегитимен и посочва, че резултатите от него няма да се вземат под внимание.

Повече по темата вижте във видеото!