КНДР изстреля 25 ракети с малък обсег

Те са паднали в море източно от Корейския полуостров

17.03.2014 | 12:50 Редактор: Ралица Пейчева
КНДР изстреля 25 ракети с малък обсег

Северна Корея изстреля 25 ракети с малък обсег в морето източно от Корейския полуостров. Броят им е необичайно голям, но те са остарели оръжия - вероятно от 40 години, предаде Ройтерс, като цитира южнокорейското министерство на отбраната.

Агенция Йонхап по-рано съобщи, че Северна Корея е изстреляла 10 ракети, които са прелетели 70 км, преди да паднат в морето. Санкциите на ООН не предвиждат забрана Северна Корея да изстрелва ракети с малък обсег и тя често прави изпитания на арсенала си, отчитат запознати.

Говорител на южнокорейското министерство на отбраната каза, че вероятно поради остаряването на ракетите Северът изстрелва голям брой в един ден и че тези оръжия едва ли имат разрушителната сила, която са имали през 60-те години на миналия век.

Държавният департамент на САЩ заяви, че следи отблизо развоя на събитията след съобщенията за изстрелване на ракети и призова Пхенян да се въздържа от провокативни действия, напомня Ройтерс.

Асошиейтед прес отбелязва, че тези ракетни изпитания вероятно са в отговор на южнокорейско-американските военни маневри и се смятат за рутинни, за разлика от севернокорейските
изпитания на ракети с голям обсег и ядрените опити, осъждани от международната общност като провокации.