Отлични новини за ваксината на Moderna след ново проучване

Наблюдава се понижаване на вирусния товар и следователно по-малък брой тежки случаи

06.10.2021 | 12:21 Редактор: Жаклина Иванова
Отлични новини за ваксината на Moderna след ново проучване

Множество коронавирусни проучвания показват, че когато вирусното натоварване е високо, инфекцията от Ковид-19 протича по-тежко. Поради тази причина редица лекари и учени препоръчват ваксинация.

В резултат на ваксинация се наблюдава понижаване на вирусния товар и следователно по-малък брой тежки случаи на коронавирусна инфекция. Също така се забелязва значително понижено разпространение на вируса сред обществото и най-вече сред ваксинираните.

Резултати от фаза 3 на ново клинично проучване за коронавирусна ефикасност (COVE) наблюдават, че ваксината на Moderna намалява тежкото вирусно натоварване и разпространението на вируса.

В резултат на по-ниската вирусна натовареност се наблюдава и понижен риск за протичане на симптоматична инфекция при различните варианти. При поставяне на двете дози от ваксината на Moderna се осигурява 80% защита срещу вариантите епсилон и гама.

Възрастни без предишна среща с вируса на Ковид-19 от 99 различни локации в САЩ участват във фаза 3 на COVE.

При хората, получили ваксината на Moderna, се наблюдава значително намаляване на вирусния товар, както и неговото намалено разпространение по хода на дихателната система.

Отговарящо на предположенията на учените, след ваксинация с Moderna се наблюдава понижение на симптомите на Ковид-19, по-малък риск от хоспитализация, безсимптомни инфекции и смърт.

Резултатите от проучването показват, че ваксината Moderna е 82,4% ефективна срещу различните варианти, които наблюдаваме. Освен това тя е 81,2% ефективна срещу калифорнийските варианти.

Четете повече по темата в puls.bg.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 2 години
Имам усещането, че всички сме се записали на някаква магистратура... Сигнализирай за неуместен коментар