Испания позволи поставянето на трета доза ваксина за всички над 70 г.

Тези над 65 г. ще могат да получат бустерна доза от Pfizer/BioNTech, но най-малко 6 месеца след поставянето на втората игла

06.10.2021 | 10:30 Редактор: Жаклина Иванова
Испания позволи поставянето на трета доза ваксина за всички над 70 г.

В Испания бе постигнато съгласие между Министерството на здравеопазването и автономните региони за поставянето на трета доза от ваксина срещу Ковид-19 на хората над 70-годишна възраст.

Тези над 65 години също ще могат да получат бустерна доза от Pfizer/BioNTech, но най-малко 6 месеца след поставянето на втората.

Хората над 70 години в Испания са близо 7 млн. души и за тях ваксинирането с трета доза ще започне на 25 октомври, успоредно с кампанията за ваксиниране срещу грип.

Решението на Междуведомствената комисия по здравеопазване бе взето само няколко часа след като Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) увери, че прилагането на трета доза от ваксината на Pfizer/BioNTech срещу коронавируса е безопасно и ефективно.

В Испания тя вече се поставя на възрастните хора в старческите домове и на имуносупресираните, а със сегашното решение ще се разшири броят на хората, които ще имат право да я получат.

При обсъждането регионите на Мадрид и на Галисия са гласували против решението. Мадрид, защото не вижда "спешност" в него, а Галисия, защото се притеснява, че ще съвпадне с кампанията за ваксиниране на хората над 65 години срещу сезонния грип, информира БНР.

В страната с пълна ваксинация са вече почти 37 млн. души при 46,5 млн. население.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Ефективно убиват хората ! Сигнализирай за неуместен коментар