Испания излиза успешно от петата Ковид вълна

Падат почти всички ограничения в страната

04.10.2021 | 13:05 Редактор: Георги Донков
Испания излиза успешно от петата Ковид вълна

Испания се справи успешно с петата вълна на пандемията от Ковид-19 От днес в Мадрид премахват и последните ограничения. Това стана, след като в страната беше регистрирана честота на заразяване от 58 случая на 100 000 жители.

Единствено във възрастовата група под 12  години все още остават над 100 случая на 100 000 жители, но с напредването на процеса на ваксинация, здравните власти са убедени, че ще овладеят заболеваемостта. Близо 78 % от цялото население вече е напълно ваксинирано, което позволява и отпускането на мерките, отбелязват правителствени източници.

В Мадрид, регионалният премиер Изабел Диас Аюсо обяви, че баровете, ресторантите и дискотеките от 4 октомври нямат ограничения в капацитета си и работното време. Разхлабват се мерките и в старческите домове, където вече ще е разрешен физически контакт между възрастните хора и техните семейства.

Подобряващата се епидемична обстановка е причина за отпадането на ограниченията във всички автономни региони. Местните власти, заедно с Министерство на здравеопазването, приеха единодушно решение да разрешат на клубовете отново да продават билети за 100% от капацитета на футболните стадиони и за 80% за баскетболните мачове, информира БНР.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК