Самолет със 149 пътници на борда се приземи аварийно във Филаделфия

Причина за инцидента е повреда с колесника.

14.03.2014 | 12:34 Редактор: Мариета Иванова
Самолет със 149 пътници на борда се приземи аварийно във Филаделфия

Самолет на американската компания U.S. Airways със 149 пътници на борда се приземи аварийно на Международното летище във Филаделфия. Причина за инцидента е повреда с колесника. Няма тежко пострадали.

В същото време фокусът на търсенето на изчезналия самолет на Malaysia Airlines се измества постепенно на Запад.
Говорителят на Белия дом Джей Карни обяви, че американски специалисти помагат в търсенето. Те са се натъкнали на нова следа, но отказват информация засега, за да се избегнат спекулации.

В търсенето се включи и американската интернет компания DigitalGlobe, която мобилизира своите потребители в търсенето на изчезналия самолет. DigitalGlobe разполага с огромна база данни сателитни снимки, които покриват периметър от 3200 кв. км. от океана.

Чрез сайта Tomnod.com всеки може да се включи в търсенето на отломки или следи от самолета именно чрез изображенията с голяма резолюция. До момента в търсенето са се включили 115 хиляди интернет доброволци. Онлайн картите пък са били разгледани 14 милиона пъти в последните дни.

DigitalGlobe прибегне до помощта на интернет потребителите, когато тайфунът „Хаян“ удари Филипините през ноември миналата година. Тогава доброволците в търсенето локализираха 60 хиляди предмета на интерес и помогнаха за нарисуването на цялостната картина на унищоженията.