Жителите на Крим могат да теглят все по-малко пари от банкоматите

Новото ограничени е до 300 гривни на ден или едва 33 долара.

14.03.2014 | 09:35 Редактор: Мариета Иванова
Жителите на Крим могат да теглят все по-малко пари от банкоматите

Властите в автономната република Крим въведоха временен лимит на тегленията на пари от банките. Той започва от днес като спестителите ще могат да използват максимум 300 гривни от своите депозити на ден. В доларова равностойност сумата е едва 33 долара, съобщава Reuters.

И до момента някои банки бяха наложили лимити от порядъка на 1500 гривни на ден.

Опашните пред банките се извиха веднага след като стана ясно, че украинското правителство обмисля да наложи санкции срещу Крим.

Много жители на автономната република буквално изтеглиха всичките си спестявания, заради несигурността в региона.
До вчера максимумът на тегленето беше 10-пъти по-голям от ограничението сега. Много банкомати не работят, просто защото няма достатъчно банкноти в системата. Освен таван на сумата, разрешена за теглене, банките имат право да откажат услуги, свързани с кредитни карти.

Кримските власти обещават, че няма да има проблеми с изплащането на заплати и пенсии. Липсва обаче голяма яснота как ще функционира финансовата система в региона след провеждането на референдума в неделя. Властите признаха, че обмислят идеята за паралелно използване на руската рубла, заедно с украинската гривна. Вицепремиерът на кримската република Рустам Темиргалиев заяви, че ако Крим стане част от Русия, местните банки ще бъдат третирани според руските закони. Това означава, че големите украински банки трябва да се прелицензират като чуждестранни финансови институции, ако искат да продължат работа в автономната република.