Рекорден брой жертви на Ковид-19 и нисък процент ваксинирани в Русия

Само за едно денонощие са регистрирани нови 890 смъртни случая

04.10.2021 | 16:07 Редактор: Жаклина Иванова
Рекорден брой жертви на Ковид-19 и нисък процент ваксинирани в Русия

В Русия се изостря ситуацията с пандемията. Само за едно денонощие са регистрирани нови 890 смъртни случая във връзка с вируса – рекорден брой жертви от началото на пандемията въобще. Какво се случва?

В петък бяха регистрирани 887 жертви след заразяване с коронавирус, а през миналата седмица общо 5 пъти беше поставян нов рекорд на броя на починалите.

Кремъл: данните са тревожни

Напоследък броят на починалите във връзка с вируса в Русия редовно e над 800 души на денонощие, сочат данните. От Кремъл определиха това развитие като много тревожно.

Според официалната статистика, дотук във връзка с пандемията са починали близо 210 000 души в Русия. Смята се, че реалният брой на жертвите е доста по-висок. А напоследък нараства и броят на новите инфекции – последно за едно денонощие са се заразили 25 769 души. Това е вторият най-висок брой на новозаразените за един ден през тази година, предаде DW.

Без локдаун, нисък дял на ваксинираните

Въпреки тревожното развитие властите в Русия не планират нов локдаун. Важи задължителното носене на маски, но спазването на тази мярка не се контролира последователно. От началото на пандемията в Русия (население от 145 млн. души) с коронавирус са се заразили около 7,5 млн.

Дотук първата от две необходими дози ваксина са получили около 50 млн. руснаци. Това означава, че частично ваксинирани са 34% от населението на страната.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК