САЩ застана твърдо зад Украйна

Обама предупреди Путин, че може би ще трябва да плати за действията си

13.03.2014 | 10:10 Редактор: Мариета Иванова
САЩ застана твърдо зад Украйна

Президентът на САЩ Барак Обама за пореден път предупреди руския си колега Владимир Путин, че ако не се откаже от анексиране на Крим, ще трябва да плати за своите действия, съобщава Dnes.bg.

Посрещайки украинския премиер Арсений Яценюк в Белия дом, Обама за пореден път заяви, че интервенцията на Москва в Крим нарушава международното право и че Вашингтон държи на териториалната цялост на Украйна, посочва Франс прес.

САЩ и други страни ще бъдат принудени да направят така, че Русия да трябва да плати за своите действия, каза Обама, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Припомняйки, че САЩ няма да признаят резултатите от референдума в Крим, американският президент изрази надежда, че подетите дипломатически усилия ще помогнат да се избегне насроченото за неделя допитване за присъединяването на Крим към Русия.
Обама разговаря с Яценюк в Овалния кабинет и каза в негово присъствие пред репортерите, че САЩ ще продължават да подкрепят Украйна, отбелязва Ройтерс.

Украинският премиер заяви от своя страна, че Украйна никога няма да се предаде, че тя е и ще бъде част от западния свят, посочва Асошиейтед прес.

Яценюк каза също така, че политическият раздел от споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС ще бъде подписано следващата седмица, съобщи Франс прес. "Убеден съм, че следващата седмица Украйна ще подпише политическия раздел от споразумението за асоцииране и ще премине през важен и твърд етап в плана за интегриране на Украйна към Европейския съюз", заяви Яценюк.

Междувременно комисия в американския Сенат прие законопроект, предвиждащ въвеждане на строги санкции срещу Русия и предоставяне на икономическа помощ на Украйна под формата на кредитни гаранции в размер на 1 милиард долара.

В документа се осъжда "неоправданата военна интервенция" на Русия в Крим. Законопроектът позволява на американското правителство да предприеме икономически мерки срещу руски и украински чиновници, замесени в корупция и нарушаване на правата на човека в Украйна, както и срещу лица, отговорни за нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на републиката. Това предполага забрана на влизането им в САЩ и замразяване на американските им сметки, отбелязва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

"Президентът /Владимир/ Путин си направи грешна сметка, играейки на руска рулетка с международната общност, но ние отказваме да си затваряме очите и никога няма да приемем това нарушение на международното право", заяви председателят на комисията Робърт Менендес, цитиран от Франс прес.