Започва ваксинацията на норки срещу коронавируса

Експерименталното прилагане на ваксина във финландска ферма показва добър имунен отговор

30.09.2021 | 22:04 Редактор: Елеонора Танева
Започва ваксинацията на норки срещу коронавируса

Финландия е първата страна в света, която ще ваксинира норки срещу коронавирус. Информацията е на Финландската асоциация на животновъдите (FIFUR).

"Финландската кожена индустрия ще стане първият оператор в ЕС, който ще ваксинира животни срещу коронавирус“, каза ръководителят на FIFUR Мария Тиура.

От организацията посочиха, че Финландската агенция по храните е издала разрешение за използване на ваксина при норки, разработена от FIFUR в сътрудничество с група учени от университета в Хелзинки. 

Ваксината се нарича FurcoVac и е експериментално лекарство, което отговаря на правителствените изисквания за такива лекарства. 

Разработването на ваксината започна през есента на 2020 г. с цел да се предотврати евентуално разпространение на вируса във финландските ферми. Препаратът FurcoVac е тестван в университетска лаборатория и в една от финландските животновъдни ферми имунният отговор при животните е на достатъчно надеждно ниво, информира БГНЕС.

За разлика от Дания и Нидерландия, където голям брой животни трябваше да бъдат евтаназирани, във Финландия досега не са регистрирани случаи на коронавирус при подобни животни. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК