БАБХ одобри Програма за надзор на Ковид-19 при норки, отглеждани за добив на ценни кожи

Тя ще бъде изпълнявана на територията на страната, в обекти за норки с капацитет над 500 животни

10.06.2021 | 11:20 Редактор: Жаклина Иванова
БАБХ одобри Програма за надзор на Ковид-19 при норки, отглеждани за добив на ценни кожи

По разпореждане на заместник-министъра на земеделието, храните и горите доц. д-р Крум Неделков, Българската агенция по безопасност на храните одобри Програма за контрол и надзор на Ковид-19 при норки, отглеждани за добив на ценни кожи в България през 2021-2022 г. Тя ще бъде изпълнявана на територията на страната, в обекти за норки с капацитет над 500 животни. 

В България са ситуирани две ферми за норки, от които едната функционира за отглеждане на ценни кожи, а другата е за научна цел. Програмата цели доказване в целеви вид животни на циркулация на вируса SARS-CoV-2, евентуалната им роля при пренасянето му върху хората, както и определяне на правила за мониторинг и докладване на инфекциите при някои животински видове.

Друга причина за приемане на програмата, са констатираните обстоятелства при разпоредената проверка във фермата за норки в село Маджерито, област Стара Загора, от министъра на земеделието, храните и горите при встъпването му в длъжност.

Установено е, че през ноември миналата година е променена първоначално създадената програма за контрол и надзор, като по този начин отпада задължението за ежеседмично изследване на трупове на животни при определена схема. Изменението настъпва само три месеца след приемането на програмата. Като мотив е посочено, че не са установени положителни проби от изследвани животни. В приетия първоначален вид на Програмата за контрол и надзор на Ковид-19 във фермите за норки и като част от задължението за самоконтрол на фермата, е било заложено ежеседмично изследване на трупове на животни, резултат от технологична смъртност, спазвайки определена схема.

Резултатите от проверката във фермата показват, че схемата не е била спазвана, тъй като са изследвани ограничен брой проби.
В изменената Програма, приета със заповед на изпълнителния директор на БАБХ от 20 ноември 2020 г., поради липса на положителни проби, изследванията са заменени с ежедневни клинични прегледи от регистриран ветеринарен лекар и ежедневно следене на смъртността на норките. 

При проверката във фермата са установени и други пропуски.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Джингиби
преди 2 години
Какво са виновни норките. Сигнализирай за неуместен коментар