Швейцария купува и препарата на Janssen, за да убеди антиваксъри да се имунизират

58% от населението е получило необходимите две дози ваксина на Moderna или на Pfizer/BioNTech

30.09.2021 | 07:40 Редактор: Здравко Черкезов
Швейцария купува и препарата на Janssen, за да убеди антиваксъри да се имунизират

Швейцария обяви, че ще закупи дози от ваксината срещу Ковид-19 на компанията Janssen.

"Конфедерацията купува 150 000 дози ваксина от Janssen Global. Векторната ваксина ще бъде доставена тази седмица и ще бъде разпределена в кантоните следващата седмица. Тя е предназначена за хора, които не могат или не искат да бъдат ваксинирани с иРНК ваксина", съобщи в Twitter здравният министър Ален Берсе.

Предлагайки възможност за ваксина, която се базира на напълно различна технология от тази на наличните сега в Швейцария препарати на компаниите Moderna и Pfizer/BioNTech, властите се надяват да убедят повече хора да се имунизират срещу инфекциозното заболяване, причинявано от новия коронавирус, отбелязва БТА, позовавайки се на АФП.

Алпийската държава, където движението на антиваксърите и на противниците на здравния пропуск редовно успява да мобилизира няколко хиляди души на демонстрации в цялата страна, продължава да отчита ваксинационни равнища, значително по-ниски от тези в големите й съседи.

Към понеделник близо 58% от населението на възраст, подходяща за ваксиниране (навършилите 12 години) е получило необходимите две дози ваксина на Moderna или на Pfizer/BioNTech, сочат данни на здравното министерство.

За сравнение, този показател е почти 73% във Франция и малко над 71% в Германия.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК