Кунчев: Безумно е при 6 млрд. направени ваксини да твърдиш, че има неясноти

Към момента не е необходима масова реимунизация, обяви главният държавен здравен инспектор

26.09.2021 | 11:30 Редактор: Здравко Черкезов
Кунчев: Безумно е при 6 млрд. направени ваксини да твърдиш, че има неясноти

Към момента не е необходима масова реимунизация, обяви пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Общото мнение на специалистите е, че в масовия случай при човек, който е реагирал нормално на антигенното дразнене, трета доза не е необходима", поясни той.

"Само че в медицината 2 и 2 не винаги е 4. Всеки реагира на база на собствения организъм. При хора, които по някакви причини имат по-ниско ниво на антителата, което предполага изследване на антитела и на клетъчен имунитет, може да се препоръча трета доза. Подробностите са важни – каква ваксина да бъде направена, в какъв срок, какви изследвания трябва да направят хората. Искаше ми се да има единно европейско решение, но няма смисъл да чакаме, интересът е голям. Това ще се случва минимум 6 месеца след завършения цикъл на ваксиниране", допълни Кунчев.

По думите му в момента сме свидетели на поредната вълна на коронавирус, а положителните проби са между 8 и 9,5% от всички направени тестове. Той добави, че расте броят на приетите в болници, което поставя здравната система под натиск.

"Ако през следващите две седмици започне лек спад, това би било добър вариант. Не трябва да гледаме на този процес като на някакво чисто природно явление, в което сме просто наблюдатели, защото другите данни, които имаме от различните страни показват, че общества, които реагират единно и изпълняват указанията на експертите, преминават много леко през тази четвърта вълна", коментира Кунчев.

"Колкото по-малко имунизирани имаме, толкова по-интензивна е вълната, толкова повече хора с в болница, съответно процентът на починалите е по-голям", каза още държавният здравен инспектор.

Според него у нас антиваксърството е толкова активно заради социални явления.

"Да имаш държавата за враг, да не вярваш на никого, а да вярваш на това, което прочиташ в абсолютно неясни източници. При 6 млрд. направени ваксини до момента да твърдиш, че има неясноти, е безумно", коментира специалистът.

Доц. Ангел Кунчев поясни, че другата седмица ще бъде коригирано ограничението за публиката на спортни събития.

Здравният инспектор посочи, че хора, които са изградили имунитет по време на боледуване, за което не са разбрали, е нормално да притежават сертификат. Срокът на ваксинационните паспорти според него ще бъде автоматично удължен.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

3
2 rate up comment rate down comment 0
1в1
преди 10 месеца
тоз е уникално *** . Защо не казва за хората,които умряха от ваксините и с ваксини.А тези които и в момента от месеци се опитват да се оправят след поставяне на ваксини - особено "модерния" *** ? Сигнализирай за неуместен коментар
2
11 rate up comment rate down comment 1
вени
преди 10 месеца
Нямам държавата за враг,тя е мащеха към мен.Никой не ме попита за доходите,дали ми стигат и как ми стигат,но се загрижили за ''здравето'' ми и животА ми по съвсем различен начин-да ме подтиска психически.Пенсията на хората е унизителна.Вие с такава ли ще се пенсионирате?*** и живота ми и здравето ми са мой проблем всячески,не ваш,не на обществото.Отговорна съм само за мен и моето семейство. Сигнализирай за неуместен коментар
1
11 rate up comment rate down comment 2
Анти-Кунчевпумияр
преди 10 месеца
Срам и позор сте *** утрепани БЯЛА МАФИЯ.Точно заради вас няма да се ваксна убихте баба ми имам и доказателства.Знам бройките как се нагласят вече и то с доказателства Сигнализирай за неуместен коментар