Лейбъристите против референдум за излизане на Великобритания от ЕС

Лидерът на партията Ед Милибанд обвини консерваторите на Камерън, че спекулират с темата.

12.03.2014 | 14:42 Редактор: Мариета Иванова
Лейбъристите против референдум за излизане на Великобритания от ЕС

Едно бъдещо правителство на Великобритания, водено от лейбъристите, няма да провежда референдум за напускане на Европейския съюз. Това обяви лидерът на партията Ед Милибанд пред Financial Times. По думите му, ако Брюксел не поиска допълнително увеличаване на правомощията на централните институции, за сметка на националните такива, няма причина Обединеното кралство да напуска Европейската общност.

Милибанд подчертава още, че лейбъристите вярват силно в европейското бъдеще на страната. Той обвини консерваторите на премиера Дейвид Kамерън, че спекулират с темата и по определен начин обсебват с нея обществото.

Камерън вече обеща провеждането на референдум през 2017 г. и наред с имиграционната политика, това е основният преизборен коз на партията му.

Политическите анализатори тълкуват позицията нa Милибанд като компромис между онези членове на Лейбъристката партия, които са против европейското бъдеще на страната, и онези, които настояват, че лейбъристите не могат да бъдат считани за „Партия на елита“. Според Милибанд обаче ЕС има нужда от няколко спешни реформи. В това число реализиране на  свободен пазар в енергетиката, услугите и дигиталната икономика.