Вдигането на данъците изяжда увеличението на заплатите в Япония

Това е поредното предизвикателство пред японското правителство за справяне с дефлацията.

12.03.2014 | 12:36 Редактор: Мариета Иванова
Вдигането на данъците изяжда увеличението на заплатите в Япония

Едни от най-големите увеличения на заплатите през последните години се случват в Япония. Работещите в японските компании обаче, не винаги успяват да усетят повишението, заради вдигането на данъците, което се превръща в поредното предизвикателство през японското правителство за усилията по справяне с дефлацията.

Toyota, Hitachi и Panasonic са сред компаниите, които удовлетвориха исканията на профсъюзите и след регистрираните печалби планират да вдигнат заплатите с приблизително 3%. Процентът би бил достатъчен само да компенсира увеличаването на данъците.

Повишението на заплатите ще е по-малко при малките и средни компании. Там слабата йена се отрази на повишението на разходите за износ.

„Знаете ли, основните заплати може би ще се покачат с едва 1%. Така че- да, увеличаването на номиналните възнаграждения е добра новина, но ако вземем под внимание инфлацията, обикновените служители ще имат лоша година, що се отнася до приходите им“, коментира  Такуджи Окубо главен икономист в Japan Macro Advisors.

Разходите на правителството и големите покупки на активи от страна на Bank of Japan дадоха начало на излизането на третата най-голяма икономика в света от 15-годишния период на дефлация.

Трайно възстановяване обаче няма как да се осъществи без цикъла повишаване на печалбите, вдигане на доходите и цените. Именно заради това премиерът Шиндзо Абе насърчава компаниите да вдигнат заплатите на служителите си.