Днес погребват тинейджъра, жертва на протестните сблъсъци за парка „Гези”

Беркин Елван беше в кома от юни 2013.

12.03.2014 | 09:34 Редактор: Мариета Иванова
Днес погребват тинейджъра, жертва на протестните сблъсъци за парка „Гези”

Днес е погребението на 15-годишния Беркин Елван, който беше в кома от юни 2013 г., след като бе улучен в главата от  патрон сълзотворен газ при разпръсването на протестите в Истанбул.

Беркин стана осмата жертва на протестите за парка „Гези”. Той отивал до магазина, когато бил улучен в главата от флакон със сълзотворен газ, изстрелян по време на полицейска намеса срещу демонстранти в квартал Окмейданъ в Истанбул.

Заради получената травма тийнейджърът изпаднал в кома, а по-късно се превърна в един от символите на полицейското насилие срещу гражданското недоволство в Турция.  Тийнейджърът навърши 15 години през януари, посрещайки рождения си ден в кома. Новината за смъртта му събра десетки граждани пред болницата, в която беше настанен през последните 9 месеца. Напрежението между група демонстранти и полицията се покачи, след като органите на реда отново прибегнаха до употребата на сълзотворен газ, пренебрегвайки факта, че се намират близо до входа на болницата.

Турският премиер похвали полицията за „героичните действия" по време на протестите в парка „Гези” през миналия юни, въпреки жертвите и стотиците ранени при разпръскването на демонстрациите. Адвокатите на семейството на Елван съобщиха преди седмица, че състоянието му се влошава и е отслабнал с 16 килограма от последните 45.