Бизнес за милиони - как и защо в Дубай клонират камили?

В региона конкурсите за красота и надбягванията с камили са изключително доходоносен бизнес

27.09.2021 | 20:22 Редактор: Жаклина Иванова
Бизнес за милиони - как и защо в Дубай клонират камили?

В Дубай от камили могат да се изкарат много добри пари - над 2 милиона струват камилите, спечелили конкурс за красота. Но тъй като елитните камили са рядкост, в емирството вече ги клонират. Бизнес за милиони.

Репродуктивният център в Дубай съществува от 2003 година. Тогава той е открит лично от престолонаследника шейх Хамдан бин Рашид. Следват години на бурно развитие, в резултат от което институтът се превръща в един от водещите в света изследователски центрове за развъждане на камили.

Пет години работа е отнело на института създаването на първия клонинг на камила: Инджаз е родена в лабораторни условия и носи гените на друга камила. Износена е от трета камила - приемна майка, чиято бременност преминава съвсем нормално. По-късно самата Инджаз забременява четири пъти, но при четвъртото раждане умира, тъй като плодът се оказва прекалено голям - истинска трагедия за нейните създатели, пише DW.

Защо в Дубай клонират камили

Днес в изследователския център в Дубай има около 300 камили, 28 от които са бременни. Годишно в института се раждат десетки клонирани камилчета. Бизнесът процъфтява въпреки баснословните цени: едно клонирано бебе-камила струва между 46 000 и 93 000 евро.

"Търсенето е толкова голямо, че просто не смогваме", хвали се научният директор на института Нисар Вани пред репортери на германската телевизия АРД. Вани не крие гордостта си от факта, че центърът в Дубай е първият подобен в света за клониране на елитни камили.

Там могат да бъдат клонирани и други животни - кучета, коне, кози. Но клонирането на камили е основната дейност на института. Нищо чудно, след като в региона конкурсите за красота и надбягванията с камили са изключително доходоносен бизнес. Най-добрите камили в тези конкурси не само печелят награди за стотици хиляди евро, но и обикновено утрояват стойността си.

Разкрасяване с ботокс и филъри

Цената за камила, спечелила приза "кралица на красотата", надхвърля 2 милиона евро. Особено се ценят следните качества: голяма глава, увиснали устни, дебели и дълги мигли, дълга и елегантна гърбина, тъмна козина на гърбиците и дълги крака. Някои животновъди, отглеждащи камили, дори използват ботокс или филъри.

"Играят си на Господ"

Защитници на животните критикуват, че за камилите това е една болезнена интервенция. Изтъкват се и етични съображения: хората се правят на Господ, подбирайки определени животни, чийто род да бъде продължен.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК