Няма кой да кара камионите - хиляди бензиностанции във Великобритания са без гориво

Не са само празни рафтове в супермаркетите - Острова остана и без бензин

27.09.2021 | 17:18 Редактор: Жаклина Иванова
Няма кой да кара камионите - хиляди бензиностанции във Великобритания са без гориво

Не са само празните рафтове в супермаркетите - Великобритания остана и без бензин. Поради острия недостиг на шофьори в резултат от Brexit хиляди бензиностанции вече нямат никакво гориво. Хората го изкупуват панически.

Положението по британските бензиностанции се изостря все повече. По данни на браншовия съюз "Petrol Retailers Association", който представлява 5500 независими бензиностанции, две трети от неговите членове вече не разполагат с никакво гориво. Търсенето се е повишило с до 500%, казва председателят на организацията Брайън Мадерсън.

По неговите думи, между 50 и 90% от бензиностанциите са празни, а останалите скоро ще изчерпят запасите си. Хората от дни панически изкупуват горивото, пред бензиностанциите се образуват дълги опашки, пише DW.

Последица от Brexit: няма кой да кара камионите

Причина за дефицита на гориво е липсата на достатъчно шофьори на тежкотоварни камиони, което вече доведе до опразване на рафтовете в супермаркетите. Brexit накара към 20 000 източноевропейски работници да си заминат, а новите строги изисквания възпрепятстват преселването в страната. Освен това заради пандемията са отменени много шофьорски курсове и изпити. Всичко това в един момент доведе до силно изостряне на проблема с доставките.

В търсене на изход от кризата британското правителство иска наред с другото да издаде работни визи на 5000 чуждестранни шофьори на тежкотоварни камиони. Премиерът Борис Джонсън твърде дълго се противопоставяше на визовите изключения, тъй като една от целите на Brexit беше да сложи край на свободното придвижване на хора.

Войници зад воланите на камионите

С пакет от мерки правителството смята да даде възможност за полагане на десетки хиляди допълнителни шофьорски изпити годишно. Освен това трябва да бъдат подобрени условията на труд. Предвижда се също така зад воланите на камионите да седнат и войници.

Икономическият министър Куаси Куартенг отмени в неделя вечерта правилата за конкуренцията, за да може браншът с единни усилия да се пребори с дефицита.

Министърът подчерта, че има достатъчно гориво, но призна, че съществуват проблеми с доставките. Предполага се, че към момента във Великобритания са необходими още около 100 000 шофьори на товарни камиони.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК