Миграционната криза на границата на Полша с Беларус става смъртоносна

В петък до Минск трябваше да има 12 полета от Турция и един от Сирия

26.09.2021 | 15:29 Редактор: Юлия Христова
Миграционната криза на границата на Полша с Беларус става смъртоносна

Миграционната криза на границата на Полша с Беларус става смъртоносна. В петък (24 септември) полските гранични полицаи съобщиха, че не са успели да реанимират иракчанин, който вероятно е получил сърдечен удар.

В края на миналата седмица, когато температурите през нощта са паднали до нулата, на границата между Беларус и Полша са открити телата на четирима души – на трима мъже на територията на Полша и на една 39-годишна жена на територията на Беларус. Съобщава се, че всички са починали от изтощение и хипотермия, пише онлайн изданието Politico.eu.

Ситуацията с хората, които се опитват да влязат в Полша – те вече са хиляди всеки месец, е резултат от политика, приета от авторитарния лидер на Беларус Александър Лукашенко. Правителството му позволява на мигранти да летят от Турция и Близкия изток до Минск, а след това им помага да стигнат до границата, където се опитват да преминат към Полша, Литва и Латвия.

В петък до Минск трябваше да има 12 полета от Турция и един от Сирия. Полетите от Ирак спряха миналия месец, след като ЕС оказа натиск върху Багдад, пише investor.bg.

С препращането на мигранти Лукашенко отмъщава на ЕС за санкциите, наложени на режима му. Варшава и Брюксел определят трансфера на мигранти като „хибридна война“.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК