Здравният пропуск става задължителен за почти всички обекти в Нидерландия

Нощните клубове все още трябва да затварят в полунощ

24.09.2021 | 21:06 Редактор: Жаклина Иванова
Здравният пропуск става задължителен за почти всички обекти в Нидерландия

От утре нидерландците, които планират да посетят ресторанти, спортни събития или културни обекти, ще трябва да покажат доказателство, че са били ваксинирани или че имат негативен тест за коронавирус, или че са се възстановили от заболяването. Мярката се налага, след като страната премахва изискването за спазване на дистанция от 1,5 метра.

Заради намаляващите инфекции и високите нива на ваксинация, правителството реши да отмени мерките за ресторанти, барове, магазини, театри и дори за стадиони, които вече отново могат да работят с пълен капацитет.

От утре обаче посетителите на възраст от 13 години нагоре трябва да представят здравен пропуск, за да бъдат допускани. Тези, които не са нито ваксинирани, нито са прекарали заболяването, могат да се тестват безплатно в местни центрове.

Новото правило предизвика полемики в страната. Собствениците на ресторанти в няколко града съобщиха, че няма да проверяват за пропуските, позовавайки се на недостиг на персонал и на страх от агресия и заплахи от страна на посетители. Антиваксърите обявиха протести.

Според проучване, поръчано от властите, около 1/3 от населението вярва, че това правило ограничава свободата им прекалено много, информира БТА.

Тези, които подкрепят мерките, обаче са 30%. Вече бяха отменени някои ограничения за училища и университети, както и изискването за носене на маски, които остават задължителни при пътуване с градския транспорт. Нощните клубове все още трябва да затварят в полунощ.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК