Последен дебат преди изборите в Германия за наследник на Меркел

Армин Лашет и Олаф Шолц ес обявиха за по-силна и независима Европа

24.09.2021 | 13:55 Редактор: Елеонора Танева

По-силна и независима Европа – за това се обявиха кандидатите за канцлер на Германия в последния телевизионен дебат преди вота в неделя. Социологическите проучвания показват, че Социалдемократическата партия води, следвана от консерваторите.

Двамата фаворити за поста на Ангела Меркел са християндемократът Армин Лашет и Олаф Шолц от Социалдемократическата партия. Те призоваха за засилване на позициите на Европейския съюз пред Китай и САЩ. Съдбата на газопровода "Северен поток 2" също е сред основните теми в предизборната кампания. 

"Нуждаем се от този икономически проект, защото, ако излезем от всички видове енергия, очевидно ще имаме нужда от газ през следващите години. Важното за мен е да се изпълни онова, за което германското правителство се договори", заяви кандидатът на Християндемократическа партия Армин Лашет. 

"Трябва да гарантираме заедно с Франция, че Европа ще върви напред и затова имаме тясно партньорство, което според мен е много, много важно. Европа трябва да говори с един глас, ако иска да бъде чута на световната политическа сцена", каза Олаф Шолц от Социалдемократическата партия. 

Шолц потвърди и подкрепата си към НАТО. Битката за наследник на Ангела Меркел е ожесточена, коментират анализатори. Проучване на общественото мнение показва, че Социалдемократическата партия води с 25 процента, следвана от консерваторите с 23% подкрепа.

А кой ще поеме управлението от Меркел и ще бъде новият канцлер на Германия – развръзката предстои в неделя. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК