Още екипи търсят изчезналия малайзийски пътнически самолет

Следователите все още се придържат към хипотезата, че летателната машина се е разпаднала във въздуха.

10.03.2014 | 10:13 Редактор: Мариета Иванова
Още екипи търсят изчезналия  малайзийски пътнически самолет

Самолет на виетнамските военноморски сили бил засякъл предмет, за който се предполага, че е от изчезналия в събота малайзийски пътнически самолет с 239 души. Виетнамската гражданска авиация съобщи, че е било твърде тъмно, за да се установи със сигурност дали предметът е част от машината в неизвестност и че към водите южно от брега ще бъдат изпратени още самолети. Следователите все още се придържат към хипотезата, че самолетът се е разпаднал във въздуха.

Пилотът на изчезналия самолет - 53-годишният Захарие Ахмад Шах бил толкова запален по пилотирането на боинга, че си направил негов стимулатор у дома, с който се упражнявал в извънработно време, разказаха негови колеги. Според тях пилотът бил отлично запознат с устройството на Boeing 777 и е невъзможно той да носи вина за изчезването на самолета. Версията за терористичен акт, също е много вероятна.

От Интерпол изразиха силна тревога, че пътници са били допуснати в международен полет с паспорти, регистрирани в нейните бази данни, и заявиха, че проверяват други подозрителни паспорти, използвани в този полет. Имало и други  съмнителни, което налагало по-нататъшно разследване. Австрийският гражданин Кристиан Козел и италианският гражданин Луиджи Маралди са в списъка на пътниците, но не са били в изчезналия самолет. Паспортите им са били откраднати в Тайланд през 2012 и 2013. Двата самолетни билета с техните имена са били резервирани на 6 март и издадени в тайландския курорт „Патая“. Двата електронни билета са с поредни номера, което означава, че хората, които са били с фалшивите паспорти са се познавали. Към момента се очаква повече информация по случая.