Хaитяни замеряха с обувки самолет, който ги депортира от САЩ

Това е поредната криза в карибската държава

23.09.2021 | 14:10 Редактор: Георги Донков

Напрежение и разгневени хора, които замерят с обувки самолет – такива сцени се разиграха на летището в Порт-о-Пренс в Хаити. До тази ситуация се стигна след като САЩ започнаха да депортират мигранти обратно в карибската държава. 

Напрежението избухва, когато един човек се е опитал да се качи отново на самолета, а екипажът е затворил вратите. На видеозаписи, направени на летището, се вижда как хората се блъскат за личните си вещи, след като чантите им са били изхвърлени от самолета. 

Според местни източници правителството е насърчило гражданите да се върнат обратно, а премиерът е заявил, че държавата ще се погрижи за всеки завърнал се в страната.

Някои от мигрантите дори не знаели, че ще бъдат депортирани и разбрали едва когато кацнали. В отговор на това те се опитали да избягат и така се стигнало до сблъсъци с имиграционните служители. Съобщава се за ранени. 

Миналия уикенд САЩ започнаха да депортират мигранти от граничен град в Тексас, в който се наблюдаваше приток през последните седмици. Депортирането на мигранти от Хаити беше временно спряно от Вашингтон след опустошително земетресение, ударило карибската страна миналия месец. Но депортациите бяха възобновени, с оказване на натиск за бързи действия, след като през последните дни повече от 15 000 хаитяни са влезли в САЩ от Мексико. 

Много жители на островната държава я напуснаха след опустошителното земетресение през 2010 година. Тази година донесе допълнителни трудности за обеднялата страна. През юли президентът на Хаити беше убит, а през август я удари ново смъртоносно земетресение.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК